Gradovi u okolici

Gradovi u okolici

Gradovi u okolici

Zadar je grad koji je po Konstantinu Porfirogentu stariji od Rima sjedište je Zadarske županije i jedan od snažnijih turističkih centara Hrvatske, koji obilaze stotine tisuća gostiju, među kojima i mnoge zvijezde iz poslovnog svijeta, politike, filma, zabave, a slovi kao grad doživljaja s mnoštvom manifestacija koje ga čine jednim od najzanimljivijih i atraktivnijih gradova za posjet. O njegovm kreativnom geniju svjedoče i moderna djela poput svjetski znanih Morskih orgulja i pozdrava suncu. Više stoljetna burna povijest, razaranja i stvaranja ostavili su ožiljke ali i brojne zapise vremena, današnju vrijednu spomeničku baštinu grada. Iz svih povijesnih razdoblja sačuvane su brojne crkve i spomenici kulture na kojima je vidljiva umjetnost svih stilova graditeljstva, od rimskog doba preko srednjeg vijeka do modernog graditeljstva. Njih 70-ak nalazi se u samoj povijesnoj jezgri grada, dok njegovi ostali dijelovi s užom i širom okolicom broje preko 600 nepokretnih spomenika kulture.

Biograd se nalazi se 28 km južno od Zadra. Smješten je na malom poluotoku i kopnu. Na njegovoj sjevernoj strani je uvala Bošana a na južnoj Soline. Ispred grada su otoci Planac i Sv. Katarina. U prošlosti krunidbeni grad hrvatskih i hrvatsko – ugarskih vladara, danas prijestolnica rivijere na vratima Kornata. Smješten je između najvećeg slatkovodnog jezera Hrvatske i labirinta od 300-tinjak otočića, u okružju borove šume kraj dugih pješčanih i šljunčanih plaža. Cvijetna obala je i gastro revija konoba i restorana.

Pakoštane je idealna destinacija za izletničke ture po okolnim gradovima sa bogatom povijesnom baštinom. Blizina Šibenika, Knina, Zadra i Biograda vam omogućava veliki izbor za turističko razgledavanje okolice Pakoštana. Dobro došli u Pakoštane.